Culinair in Dalmatie is een concept van istra-yacht-gastro.eu.  Wij combineren een bootvakantie met gastronomie. Ontdek één van onze interessante programma’s en boek vandaag nog een Culinair in Dalmatie vakantie bij ons.

U chartert het jacht en bent ZELF volledig vrij om ZELF uw vaarroute en activiteiten te bepalen.
Wij bieden u onderstaand een voorstel van programma dat door vele van onze klanten is gekozen.
Onderstaand programma is enkel een “voorstel” maar het houdt geen verplichtingen in !

Ons Jacht ANIMA MARIS heeft een make-over gekregen begin 2023. Met zijn Uniek design en de luxe afwerking waar Fransen en Italianen om bekend zijn,
reist u in stijl over de Adriatische zeeën.

Met zijn 1.000 PK sterke motoren halen wij gezwind een maximale snelheid van 32 knopen en ligt onze kruissnelheid bijzonder hoog voor zulk een schip” en dit rond de 15 knopen.
Met zijn trimmers en flaps kunnen wij zelfs bij zware zee nog doorvaren.

Dirk & Fabiana hebben elkaar jaren geleden gevonden door de passie voor gastronomie en de nieuwsgierigheid naar culinaire ontdekkingen.
Fabiana als eigenares van een door de Guide Michelin en Gault Millau hoog genomineerde restaurant, is natuurlijk de stuwende kracht achter alles wat met gastronomie te maken heeft. Dirk als kapitein aan boord en als echte Bourgondiër, kan best als hobbykok zijn bijdrage leveren en zeker als het gaat om de keuze van bijhorende wijnen.

Naast hun gezamenlijke passie voor gastronomie, delen zij hun liefde voor de zee en het varen.

Culinair in Dalmatie boeken

Met dit luxe Yacht, de naam zegt het zelf “PRESTIGE by JEANNEAU”,
willen zij hun kennis en ervaringen delen met mensen die willen relaxen en rustig in stijl willen genieten van zon, zee, water, natuur en gastronomie.

Daarom, na jarenlange ervaring met motorboten en zeiljacht, heeft Dirk nu gekozen om deze bocht naar supercomfort en 1000 pk power te maken.

Inderdaad heeft hij besloten, om het vaste land achterwege te laten en zijn hobby en passie te delen met fijne mensen die zelf een nieuwe ontdekking en een bijkomend level in hun leven willen ervaren.

Hij zal U meenemen naar prachtige verdoken baaien en aanlegplaatsjes, fantastische top restaurants maar ook typische lokale romantische plaatsen waar nog echt speciaal voor U met liefde en passie, “food” zal klaargemaakt worden op traditionele wijze.
De eilandbewoners hebben onvoorstelbare lekkernijen en dit met de kunde en kennis van Fabiana erbij, is het een echte culinaire ontdekkingstocht.

Wij verwachten U aan boord en samen zullen wij uw bestemming “op maat” met U vastleggen

Culinair in DalmatieLekker eten in Dalmatie

De Dalmatische keuken is in wezen klassiek mediterraan, en wordt vooral gekenmerkt door kookmethodes als stomen en grillen. Vooral het gebruik van de Peka is hier wijdverbreid. Het is een ijzeren bel, waaronder alles van octopus tot lamsvlees kan worden gekookt. Of het nu gaat om gevulde wijnbladeren of groenten, om kool of schelpdieren in Buzara-stijl, sardientjes of worstjes gegrild op spiesen of ingemaakte olijven in pekel, er is veel dat doet denken aan de Grieken en de Ottomanen. Het is geen verrassing dat de Grieken en Ottomanen die het land ooit hebben bezet, invloeden van hun culturele en culinaire erfgoed hebben achtergelaten dat bepalend was voor Culinair in Dalmatie.

Tot onze vreugde komen hier dankzij de erfenis van de Grieken en de Ottomanen gemakkelijk desserts op tafel van gedroogd of gekonfijt fruit, walnoten, vijgen en amandelen die met honing en oosterse kruiden worden verfijnd. Zelfs desserts als het karamelzoet, Rozata, of gebak met namen als Mandolato en Arancina doen het water in de mond lopen. En niet te vergeten: Er zijn veel interessante, traditionele lokale specialiteiten die nergens anders te vinden zijn, zoals de beroemde pager geitenkaas, typische lokale worsten of de Bura gedroogde prosciutto. Met het vooruitzicht om nieuwe culinaire hoogstandjes te ontdekken, mogen toeristen het eilandhoppen in Dalmatië niet missen – een avontuur vol plezier!

Culinair in Dalmatie

VISGERECHTEN IN DALMATIË

Bij Culinair in Dalmatie beginnen we met enkele typisch Dalmatische gerechten die in deze regio immens populair zijn. Door de ligging aan de kust en de vele eilanden zijn vers gevangen zeevruchten nooit moeilijk te vinden. De menu’s staan bol van de voortreffelijke visgerechten. Beroemd is de Dalmatische visstoofpot Brudet – bereid met droge witte wijn – die verschillende soorten vis combineert met een reeks groenten, olijfolie, knoflook en kruiden.

VLEESGERECHTEN IN DE DALMATISCHE KEUKEN

Bent u meer een vleesliefhebber? Dan raden wij van Culinair in Dalmatie  Pašticada aan als een van de beste Dalmatische en Kroatische gerechten. Romeinse en Griekse invloeden zijn duidelijk zichtbaar in deze traditionele, eeuwenoude specialiteit. Het gestoofde vleesgerecht wordt op complexe wijze bereid en verrijkt met een zoetzure, geurige saus. Het bijzondere aan Pašticada is dat het nooit helemaal hetzelfde is. Split, Primošten of Rogoznica: elke lokale keuken geeft er zijn eigen unieke draai aan.

ONTDEK DE OUDE KOOKTECHNIEK PEKA

Als we het over de Dalmatische keuken hebben, mogen we de oude kooktechniek Peka (Sać) hier in Culinair in Dalmatie niet onvermeld laten. Het is een bijzondere manier om verschillende Kroatische vis- en vleesgerechten te bereiden in een grote gietijzeren koepelvormige kookpot. Zodra het deksel is gesloten, plaatst men het geheel op een gestookt vuur en bedekt het met sintels. De ingrediënten krijgen dan ruim de tijd om tijdens het koken hun smaken vrij te geven, zodat een heerlijk geurende, gestoofde maaltijd ontstaat. Peka is niet alleen een genot voor uw smaakpapillen; het bereiden van dit gerecht is ook een magische ervaring.

DE BESTE RESTAURANTS IN DALMATIË

In een notendop waren dit enkele van de lekkerste en meest authentieke gerechten uit Dalmatië. Maar waar vindt u ze op de menukaart? Deze Kroatische regio biedt een select maar kwalitatief aanbod van luxueuze en exclusieve restaurants (fine dining). Bright Side weet ze voor u te vinden!

PELEGRINI IN ŠIBENIK

We beginnen bij Culinair in Dalmatie met Pelegrini. Dit zeer gerespecteerde restaurant in Šibenik aan de Adriatische kust heeft een Michelinster. Chef Rudi Štefan heeft een indrukwekkende staat van dienst en prijzenkast, met vele onderscheidingen voor zijn unieke kookstijl. Hij bereidt zijn gerechten met ingrediënten van topkwaliteit van lokale partners in combinatie met moderne kooktechnieken. U kunt hier zowel lunchen als dineren.

Pelegrini ligt op 20 minuten rijden van onze Bright Side villa’s. Het ligt op een schilderachtige locatie naast de door UNESCO beschermde kathedraal van St. James in Šibenik. Naast culinaire hoogstandjes wordt u getrakteerd op een avond vol entertainment op de binnenplaats van het restaurant. Pelegrini biedt ook de mogelijkheid om een boot bij het restaurant aan te leggen. Een absolute aanrader!